Polimerowy adiuwant wspomaga szczepionki przeciw grypie czy HIV
27 sierpnia 2012, 13:22Brytyjsko-szwedzko-amerykański zespół naukowców odkrył, że polimer polietylenoimina (PEI) jest świetnym adiuwantem, ponieważ podany razem z testowymi szczepionkami przeciw wirusom grypy, HIV i opryszczki nasila odpowiedź immunologiczną w stosunku do antygenów. Badania prowadzono na myszach. Ich wyniki ukazały się w piśmie Nature Biotechnology.
Gaz łupkowy pomaga na krótką metę
19 marca 2013, 18:02Wykorzystywanie gazu łupkowego pozwala na zmniejszenie emisji dwutlenku węgla do atmosfery. Jednak, jak przekonują brytyjscy specjaliści z Imperial College London, jest to działanie na krótką metę. W przyszłości tak czy inaczej będziemy potrzebowali nowych technologii.
Trening czyni mistrza matematyki
26 września 2013, 05:23To nadzieja dla nas wszystkich. Ekspertem się zostaje, a nie rodzi - mówi doktor Natasha Sigala z University of Sussex. Do takiego wniosku doszli naukowcy po wykonaniu funkcjonalnego rezonansu magnetycznego mózgu Yusniera Viery. Ten urodzony na Kubie mężczyzna potrafi w czasie krótszym niż sekunda obliczyć jaki był dzień tygodnia dla dowolnej daty z przeciągu ostatnich 400 lat
Edytowanie genu limfocytów T pozwala kontrolować HIV bez leków
7 marca 2014, 07:35Badacze z Uniwersytetu Pensylwanii zmodyfikowali genetycznie limfocyty T CD4+ dwunastu HIV-pozytywnych pacjentów, tak by białe krwinki stały się oporne na zakażenie. U części osób, które przerwały zażywanie leków antyretrowirusowych (ang. antiretroviral drug therapy, ADT), udało się obniżyć ładunek wirusowy. U jednej z nich poziom wirusa stał się niewykrywalny.
Mentol 'odwrażliwia' receptory nikotynowe
17 listopada 2014, 13:09Mentol odwrażliwia receptory płuc, które odpowiadają za wywołanie podrażnienia przez nikotynę.
Efekt kontrastu w kulinarnej praktyce
29 czerwca 2015, 11:15Odbiór dania głównego zależy od jakości przystawki. Gdy jest gorsza, danie główne smakuje lepiej. Gdy jest lepsza, danie główne zyska mniej przychylną ocenę.
Optyczne chłodzenie do poniżej 100 kelwinów
3 sierpnia 2016, 11:51Nasza grupa z University of New Mexico to jedyny zespół naukowy na świecie, który potrafi osiągnąć temperatury kriogeniczne za pomocą optycznego urządzenia na ciele stałym - mówi profesor Alexander Albrecht. Uczony pracuje w grupie profesora Mansoora Sheika-Bahae, gdzie wspólnie z kolegami rozwija technologię optycznego chłodzenia
Naczynia z pnia mózgu reagują na CO2 inaczej niż naczynia z kory
10 maja 2017, 09:21Choć w innych częściach organizmu nagromadzenie produktów przemiany materii, np. zakwaszającego dwutlenku węgla, wywołuje rozszerzanie naczyń krwionośnych, tak by umożliwić dopływ większej objętości krwi, w pewnej części pnia mózgu dzieje się dokładnie na odwrót.
Bezpieczne kropki kwantowe tlenku cynku
2 lutego 2018, 15:43Chemicy z Warszawy wykazali, że kropki kwantowe ZnO wytworzone z udziałem prekursorów metaloorganicznych, mają świetne właściwości fizykochemiczne i są bezpieczne dla ludzkich komórek. Stąd już tylko krok do nowatorskich zastosowań.
Woda o smaku wina? Dla chcącego nic trudnego...
21 grudnia 2018, 16:49W Hiszpanii powstała woda o smaku wina, która pozwala konsumentom cieszyć się wybornym smakiem bez ryzyka upojenia alkoholowego. Vida Gallaecia to efekt 2-letniej współpracy między Bodega Líquido Gallaecia i Narodowym Komitetem Badań Naukowych (Consejo Superior de Investigaciones Científicas, CSIC).